Fundacja Bank Żywności w Lublinie ogłasza nabór ofert na świadczenie usług transportowych w zakresie dowozu artykułów spożywczych w ramach Programu Operacyjnego Pomoc Żywnościowa 2014-2020, Podprogram 2021 Plus.
Transport Żywności będzie realizowany na terenie województwa lubelskiego i kierowany jest do Organizacji Pozarządowych Lokalnych współpracujących z Fundacją Bank Żywności w Lublinie w ramach bieżącej edycji PO PŻ.
Oferta obejmuje:
1. Załadunek żywności z magazynu Fundacji Banku Żywności w Lublinie, ul. Młyńska 21, 20-406 Lublin.
2. Transport żywności z Banku Żywności do Odbiorcy.
3. Prowadzenie dokumentacji będącej podstawą wystawienia faktury za usługę.
Cena jest jedynym kryterium oceny ofert. Wycenę należy przygotować na podstawie tzw. opłaty frachtowej.
Okres realizacji Programu luty 2023 r. – sierpień 2023 r.
Dostawca zobowiązany jest:
1. Posiadać samochód, który w bezpieczny sposób przetransportuje jednorazowo minimum 12 ton artykułów żywnościowych, tj. w okresie luty 2023 r. – kwiecień 2023 r. część usług wymaga realizacji samochodem o nadwoziu chłodnia.
2. W ofercie proszę zaznaczyć ładowność pojazdu jakim będzie wykonywany transport.
Dodatkowym atutem będzie posiadanie platformy/windy załadunkowej lub wózka widłowego przydatnych podczas rozładunku.
Przy składaniu oferty należy podać :
Ofertę złożyć można osobiście u zamawiającego – Fundacja Bank Żywności w Lublinie, ul. Młyńska 21, 20-406 Lublin
lub
pocztą elektroniczną na adres: popz.lublin@bankizywnosci.pl do dnia 28.02.2023.
Z wybranymi oferentami zostanie podpisana umowa na usługę transportową.
CELEM PROGRAMU jest zapewnienie najuboższym mieszkańcom Polski pomocy żywnościowej oraz uczestnictwa w działaniach w ramach środków towarzyszących w okresie luty 2023 – sierpień 2023, a jej celami szczegółowymi są:
OKRES DYSTRYBUCJI ŻYWNOŚCI: marzec 2023 – sierpień 2023
Pomoc żywnościowa dystrybuowana jest przez Banki Żywności w Lublinie do Organizacji Partnerskiej Lokalnej [OPL] na terenie województw: Lubelskie która przekazuje żywność bezpośrednio do osób potrzebujących.
Pomoc żywnościowa jest przekazywana osobom najbardziej potrzebującym za pośrednictwem Organizacji Partnerskich Lokalnych jako zestaw artykułów spożywczych w formie paczek żywnościowych lub posiłków.
NAZWA ARTYKUŁU | ILOŚĆ SZTUK NA OSOBĘ | OPAKOWANIE JEDNOSTKOWE (KG/L) | ILOŚĆ KG
NA OSOBĘ |
CUKIER BIAŁY | 2 | 1 | 2,00 |
MAKARON JAJECZNY | 4 | 0,5 | 2,00 |
MLEKO UHT | 2 | 1 | 2,00 |
OLEJ RZEPAKOWY | 2 | 1 | 2,00 |
POWIDŁA ŚLIWKOWE | 1 | 0,3 | 0,3 |
SZYNKA WIEPRZOWA | 3 | 0,3 | 0,9 |
Każda osoba potrzebująca ma prawo złożenia skargi dotyczącej sposobu dystrybucji żywność do lokalnego Banku Żywności, następnie do Federacji Polskich Banków Żywności z siedzibą w Warszawie albo do Instytucji Zarządzającej – Ministra Rodziny i Polityki Społecznej.
Działania realizowane przez Bank Żywności na rzecz podopiecznych OPL, przy współpracy z OPL i OPS:
Działania towarzyszące mogą odbywać się w formie stacjonarnej lub zdalnej: on-line, telefonicznej, wydawniczej.
Działania realizowane są w siedzibie organizacji biorącej udział w Podprogramie lub w miejscu wyznaczonym przez organizację na rzecz podopiecznych, którzy zostali zakwalifikowani do otrzymania pomocy żywnościowej, w pobliżu ich miejsca zamieszkania. Terminy oraz miejsca realizacji warsztatów znajdują się na stronach internetowych Banków Żywności.
Działania realizowane przez Organizacje Partnerskie Lokalne na rzecz podopiecznych to:
Do udziału w działaniach towarzyszących ma prawo każda osoba, która otrzymała skierowanie z OPS do odbioru wsparcia żywnościowego w ramach POPŻ – ale nie znaczy to, że każda osoba musi z nich skorzystać. Konieczna jest współpraca z OPS w zakresie rzeczywistych potrzeb objęcia wsparciem działaniami osób, które korzystają z POPŻ. Działania nie mogą się pokrywać z działaniami prowadzonymi w ramach innych funduszy unijnych (EFS i PROW) w danym województwie, ale muszą być z nimi komplementarne.
Zasady postepowania w okresie zagrożenia epidemiologicznego związanego z COVID-19 w ramach realizacji POPŻ Podprogram 2021Plus.